Slik vil Trondheim og Oslo stoppe vannlekkasjene

Alt for mye drikkevann lekker ut av rørnettet på vei fra vannbehandling til abonnentene. Nå er et prosjekt som skal stoppe lekkasjene i en i ferd med å gjennomføres. – Strømpefornying også på mindre drikkevannsledninger. Inkludert anboringer, men uten graving, sier Frode Selvik i Trondheim kommune. Se hvilke dimensjoner RENVANN-prosjektet skal omfatte.

Tekst: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

BODØ: – Vi må få ned lekkasjeprosenten. I Trondheim har vi ca 28 prosent lekkasjeandel på ledningsnettet. Oslo ligger på 35 prosent, og snittet i Norge er rundt 30 prosent. Tre av ti liter vann som blir produsert lekker ut før det kommer fram. Det er for mye. Et første mål for vår del er å komme ned i 20 prosent lekkasjer innen 2028. Da må vi økte takten på fornyelse av ledningsnettet for alvor.

Det sa Frode Andrew Selvik på VA Yngres årskonferanse i Bodø i mai. Selvik er prosjektleder i Trondheim kommune og har en sentral rolle i utviklingsprosjektet RENVANN, som nå er inne i en avgjørende fase med utprøving av løsninger.

Frode Selvik på VA-Yngres årskonferanse i Bodø. (Alle foto: Jørn Søderholm) 

RENVANN er et innovasjonsprosjekt for en mer effektiv fornying av drikkevannsledninger. Prosjektet går ut på å utvikle en strømpeløsning med tilhørende tekniske systemer som skal gjøre det mulig å strømpekjøre vannledninger ned til 150 mm. Her skal også tilkobling av stikkledninger kunne fornyes uten å grave opp anboringene.

Nye vannledninger uten å grave

Målet er å utvikle en gravefri fornyelse av vannledninger ved hjelp av strømper. Det betyr en mer effektiv fornyelse av gamle ledninger. I tillegg vil det gi mange andre positive ringvirkninger som reduserte klimagassutslipp, reduserte kostnader og mindre inngrep i nærmiljøet.

Utvikling av strømpefóring som kan gå i bend uten å skrukkes står sentralt. Bildene over og under er fra testing hos Oslo VAV.

– Vi ønsker å få til en enklere og billigere måte å fornye vannledningene på. En måte hvor vi slipper å grave; en såkalt “no-dig” løsning. Utfordringen er å få til en løsning som er solid nok, i tillegg til å kunne fungere på anboringer der stikkledninger går inn på vannledningene. Vi må ha en løsning som gjør det mulig å få tett, sier prosjektleder Frode Andrew Selvik i Trondheim kommune.

Og det er denne som nå nærmer seg, og som Selvik orienterte VA Yngre om på årskonferansen i Bodø.

– Vi planlegger å gjøre egne tester nå i løpet av kommende høst. Leverandøren gjør nå egne tester for å sikre at det fungerer, sa Selvik.

 

Mer NoDig - flere kilometer vannledning

Trondheim kommune fornyer pr i dag rundt 12 kilometer vannledninger pr år. Omtrent halvparten av det går med NoDig-metoder. Selvik håper den nye løsningen skal gjøre det mulig å få opp både antall kilometer og NoDig-andelen i kommunen.

Strømpen som utvikles i RENVANN-prosjektet er en strukturell strømpe, altså en strømpe som har samme egenskaper som et nytt rør uansett tilstand på røret den trekkes inn i.

Leverandøren Pipeliner AS har brukt mye energi på å utvikle strømpesystemet slik at det også kan strekkes gjennom bend uten å skape skrukker som forstyrrer vannstrøm og kapasitet. Og systemet skal altså ha muligheter for gravefri tilkobling av eksisterende stikkledninger, med en robot som sendes inn i strømpen for å frese opp anboringer. Denne løsningen knytter det seg stor spenning til.

I tillegg til Pipeliners løsning med strukturell strømpe og anboringsrobot er selskapet NDA Pollex AS med, og jobber med utvikling av et strukturelt PU-belegg. Også det for gravefri fornying av vannledninger.

– De nye løsningene skal kunne installeres fra eksisterende kum, og holde behov for graving på et absolutt minimum. Dette er et system vi har store forventninger til. Jeg gleder meg til å starte egne tester i vårt nett, sa Frode Selvik.

RENVANN er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim kommne og Oslo VAV, med SINTEF som en sentral aktør. Trondheim og Oslo har i fellesskap fått finansiering fra Forskningsrådet til å gjennomføre innovative anskaffelser på fornyelse av ledningsnett. Her har det blitt fokusert på at man definerer hva man ønsker å oppnå, uten å spesifisere nærmere særskilte metoder.

Frode Selvik på VA-Yngres årskonferanse i Bodø. 

Utskrift E-post

Saint-Gobain PAM Norge AS

Telefon: (+47) 23175860    E-post: firmapost@pamline.no  
Besøksadresse: Brobekkveien 107 bygg A, 0582 Oslo
Postadresse: Brobekkveien 107, 0582 Oslo

Fakturaadresse: Saint-Gobain PAM Norge AS, Brobekkveien 107, 0582 Oslo
E-post faktura: einvoice.pam.no@saint-gobain.com
Org.nr. NO 929 255 178 MVA

E-post bestillinger: firmapost@pamline.no 
E-post reklamasjoner: aftersale@pamline.no

 

Nyhetsbrev

Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her: PAM Norge nyhetsbrev