Lager markedsplass for å kjøpe og selge overskuddsmasser

Store mengder stein og andre masser skal inn på en digital markedsplass. Der kan de som trenger masser kjøpe den av de som har for mye. Dermed kan overskuddsmasser komme til nytte med mest mulig gjenbruk og minst mulig transport. Løsningen utvikles av Bærum kommune, men er også tilgjengelig for resten av landet. Det har Stortinget bestemt. 

Tekst: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

– Vi trenger et system der tilgang på og behov for masser er tilgjengelig i et gjennomsiktig system. Vi vet det er mye gevinster å hente. Vi vet bransjen ønsker det. Glem at det står Bærum først i navnet, dette gjelder alle!

Det sa Tore Gulli i et innlegg på VA-dagene i april.

Et eksempel: Utbyggingen av E16 fra Sandvika og nordover hadde i første fase et overskudd på 1,6 millioner tonn stein. Planen var først å kjøre den til Drammen, 40 kilometer hver vei. Etter at noen hadde snakket sammen blet det i stedet Bærum kommune som tok i mot steinen, og bygde en ny fjordpark på Kadettangen. Kjøreavstand: 2 kilometer hver vei.

Han er prosjekteier for Bærum Ressursbank, et av de mest interessante prosjektene som pågår i Norges anleggs- og infrastrukturbransje nå. Så interessant er det at selveste Stortinget har bedt regjeringen gjøre som Bærum Ressursbank. Mer om det litt senere.

At det foregår i akkurat Bærum har mye å gjøre med pågående og kommende infrastrukturprosjekter med store mengder overskuddsmasser.

Nytte av overskuddsmasser

Massemottaket og -behandlingsanlegget på Fornebu er et direkte resultat av Bærum Ressursbank. (Foto: Fornebubanen) 

I løpet av det neste tiåret skal 25 millioner kubikkmeter steinmasse tas ut i forbindelse med seks store infrastrukturprosjekter i Bærumsregionen. Bærum Ressursbank er et prosjekt som arbeider for mest mulig gjenvinning og nyttiggjøring av overskuddsmasser fra bygge- og infrastrukturprosjekter i regionen. Det være seg tunnelmasser og sprengstein, men også andre typer masser som morenemasser, jord, betong og asfalt.

Utbyggingen av Ringeriksbanen, E16, E18, Fornebubanen, ny vannforsyning til Oslo og nytt vannverk i Asker og Bærum genererer store overskudd av masser. Bærum Ressursbanks formål er at overskuddsmassene skal bli en ressurs som har en verdi som kan bli gjenbrukt, fremfor å bli behandlet som avfall.

– Gjenbruk av steinmasser bør bli et naturlig førstevalg for byggherrer og entreprenører. Selv om vi har mye stein i Norge, er dette en ikke-fornybar ressurs, og er en mangelvare i mange land. Vi prøver å lage den enkleste løsningen for en åpen informasjonsflyt og mulighet til optimalisering av massetransport, sier Gulli.

Masseforvaltning er et hett tema i mange infrastrukturprosjekter. Noen har overskudd av masser som må kjøres bort, lagres og – i verste fall – legges på deponi for all fremtid. Andre har for lite, og må skaffe egnede masser fra pukkverk. Produksjon og transport av masser er en stor kilde til CO2-utslipp. Bærum Ressursbank er et "Innovasjonspartnerskap" mellom Bærum kommune og Norconsult Digital, med Norsk Gjenvinning M3 og Pure Logic AS som underleverandører. Innovasjonspartnerskapet er også et samarbeid mellom Asker, Oslo og Bærum kommuner.

 Bærum Ressursbank er eksempel på "bransjediplomati" og samarbeid mellom en lang rekke instanser. Tore Gulli viste denne på VA-Dagene. (Foto: Jørn Søderholm) 

Kjøp og salg av masser

Partnerskapet skal utvikle et digitalt system for gjenbruk og handel med overskuddsmasser som stein og jord fra anleggs- og byggeplasser. Det planlegges for at sentrale deler av systemet kan tas i bruk allerede våren 2023, mens hele systemet skal være klart sommeren 2024

Målsetting er smartere samarbeid mellom aktørene i bransjen og dermed mindre uttak av masser, med påfølgende mindre transport og reduserte utslipp fra bygge- og anleggsarbeid. 

– Et sånt system gir tilgang og oversikt over hvor det finnes overskuddsmasser og hvor det er underskuddsmasser i regionen. Det betyr at da behøver man ikke kjøre langt av gårde og hente nye masser fra et pukkverk langt unna. I stedet kan de massene som allerede finnes i lokalmiljøet utnyttes på en bedre måte, sa Gulli. 

Han understreket her at Bærum Ressursbank ikke bare er for aktører i Oslo, Bærum og Asker. Dette er for alle.

– Dette kommer, hvis noen har noen kule prosjekter de har lyst til å teste ut i andre halvåret i år, bare si fra, vi skal få lov til å være med på det. Og alle kommuner kan ta det i bruk, så dette er bare å forberede seg på. Fjordparken på Kadettangen i Bærum viser hvilken enorm samfunnsnytte god massehåndtering kan ha, sa Tore Gulli i innlegget på VA-dagene.

Stad skipstunnel

Kjempeprosjektet Stad skipstunnel var det første prosjektet utenfor Bærum som tok kontakt med Ressursbanken. Når (eller hvis...) det prosjektet kommer i gang skal tre millioner kubikkmeter fast fjell skytes ut, og blir til nærmere 5,4 millioner kubikkmeter steinmasser. Gjennom – blant annet – løsningene i ressursbanken har de massene blitt disponert lokalt, og nå er det faktisk en større etterspørsel etter steinmasser enn prosjektet kan dekke.

– Vi i ressursbanken har fått midler til å hjelpe aktuelle instanser med kompetanseutvikling, råd og fora for dialog. Vi ruller ut markedssystemet for fullt neste sommer, og vil at flest mulig skal ta det i bruk når det kommer. Men allerede nå til sommeren begynner pilottesting. Ring oss om du har et prosjekt som er aktuelt for det, oppfordret Gulli.

Stortinget da? Hvor kommer det inn i bildet her? 

I januar 2023 gjorde Stortinget et vedtak på seks punkter om en mer sirkulær økonomi for masser og materialer i bygg og anlegg. Ett av disse punktene er dette:

Stortinget ber regjeringen legge til rette for etableringen av en digital markedsplass for overskuddsmasser, etter modell fra Bærum ressursbank. 

– Det vedtaket er vi veldig stolt over. Vi har fått mange til å snakke sammen. Vi er en uavhengig, offentlig aktør som gjør dette på vegne av alle, sa Tore Gulli.

VA-dagene er en konferanse for fagfolk innen vann og avløp. Ble arrangert i april 2023, og arrangeres neste gang 3.-4. april 2024.

Utskrift E-post

Saint-Gobain PAM Norge AS

Telefon: (+47) 23175860    E-post: firmapost@pamline.no  
Besøksadresse: Brobekkveien 107 bygg A, 0582 Oslo
Postadresse: Brobekkveien 107, 0582 Oslo

Fakturaadresse: Saint-Gobain PAM Norge AS, Brobekkveien 107, 0582 Oslo
E-post faktura: einvoice.pam.no@saint-gobain.com
Org.nr. NO 929 255 178 MVA

E-post bestillinger: firmapost@pamline.no 
E-post reklamasjoner: aftersale@pamline.no

 

Nyhetsbrev

Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her: PAM Norge nyhetsbrev