PAM Norge utfordrer rikspolitikere om VA-økonomien

Voldsomme investeringer i vann og avløp må gjøres over hele landet. Kommuner legger på VA-gebyrene, men mye av økningen spises opp av høyere renter. Hvor skal pengene til nødvendige tiltak komme fra? 

Investeringsbehovet i vann og avløp er enormt, hører vi daglig. Beløpene til nødvendige investeringer er svimlende, og øker formelig hver gang det snakkes om.

Det er kjente toner for mange som jobber i nærheten av vannbransjen eller norske kommuner. Det er også bakteppet for et av hovedtemaene når VA-dagene åpner dørene i april. Her vil politikerne få kritiske spørsmål fra kommunenes representanter. 

– Finansiering av nødvendige investeringer i vann og avløp er noe av det viktigste norske kommuner står i nå. De aller fleste kommuner står foran store investeringer. Så store at mange kommuner sliter med å få det til. Frustrasjonen er stor og økende i administrasjonene og blant politikere som har begynt å skjønne hvor stort det blir. Det er svært viktig å få dette på dagsorden nå, sier VA-rådgiver Jan Stenersen fra Tromsø. 

Oppgraderinger i vann og avløp

Bransjeveteranen med over 30 års erfaring fra VA-bransjen har i mange år selv sittet i sentrale kommunale VA-roller, og vet hvor skoen trykker. De siste årene har han bistått mange kommuner som rådgiver. Stenersen er også møteleder på VA-dagene i april. 

Dagens infrastruktur for vann og avløp må oppgraderes i kommuner over hele landet. Med kommende krav til reservevannforsyning, nytt avløpsdirektiv, nitrogenrensing og behov for skjerpede sikkerhetstiltak i VA-anlegg vokser regningen ytterligere, og landets kommuner står foran et voldsomt investeringsbehov. 

– Kommunene øker gebyrene til innbyggerne, men mye av økningen spises opp av høyere rentekostnader. Hvor skal vi ta penger til alle disse nødvendige tiltakene fra? Det er ikke uten viderere lett å se i dag, mener Stenersen. 

– Ja, det er riktig at kommunene står i en vanskelig situasjon med store investeringer og svak økonomi til å bære dem. Men de som virkelig må ta regningen er jo innbyggerne siden dette er på selvkostområdet!

Kommuner må samarbeide

Det sier stortingsrepresentant Anne Kristine “Tine” Linnestad (H). Hun har selv erfaring fra kommunepolitikken, blant annet som ordfører. Linnestad er en av politikerne som har sagt ja til å møte bransjen til debatt på VA-dagene i april. 

 

– Det blir veldig vanskelig for veldig mange, både kommuner og innbyggere. Det er imidlertid et lite håp om endringer i avskrivningsregler og et par andre elementer som vil kunne gi innbyggerne lavere gebyrer allerede fra 2026. I tillegg til redusert merverdiavgift som allerede er vedtatt, sier Linnestad. 

Hun mener en viktig løsning ligger i samarbeid mellom kommuner. Ikke bare om ledningsnett, men også om renseanlegg, administrasjon og drift. Dette er et viktig virkemiddel for å få ned kostnadene, mener hun. 

– Det må gis insentiver for å samarbeide på tvers, ta i bruk den mest effektive teknologien og benytte kompetanse og arbeidskraft mest mulig effektivt. Jeg har takket ja til å delta i debatten fordi rent vann i springen og velfungerende avløp er grunnleggende for samfunnet vårt, sier “Tine” Linnestad.

Kommuner og VA-økonomi

Kommunenes formidable økonomiske utfordringer i VA-sektoren er et hovedtema på VA-dagene. Flere sentrale rikspolitikere og bransjefolk har bekreftet at de stiller i den viktige debatten. 

Direktør Ragnhild Aalstad i Norsk Vann, kommunenes interesseorganisasjon i VA-sektoren

Aud Hove, 2. nestleder i Kommunenes Sentralforbund KS og politiker (Sp) med erfaring fra kommune og Stortinget

Per-Willy Amundsen (FrP), leder i kommunalkomiteen på Stortinget

Anne Kristine Linnestad (H), stortingsrepresentant og tidligere ordfører med sterkt engasjement for VA-området

Det ventes også at representanter fra andre partier vil bekrefte deltakelse. 

– Investeringsbehovet står i et kritisk forhold til kommuneøkonomien. Dette er et av de viktigste temaene vi noen gang har tatt opp på VA-dagene. Vi håper så mange som mulig fra kommunene vil benytte anledningen til å stille sine egne spørsmål til politikerne på konferansen, sier Håkon Killerud. Han er markedssjef i PAM Norge AS og hovedvert for konferansen VA-dagene 2025

Utskrift E-post

Saint-Gobain PAM Norge AS

Telefon: (+47) 23175860    E-post: firmapost@pamline.no  
Besøksadresse: Brobekkveien 107 bygg A, 0582 Oslo
Postadresse: Brobekkveien 107, 0582 Oslo

Fakturaadresse: Saint-Gobain PAM Norge AS, Brobekkveien 107, 0582 Oslo
E-post faktura: einvoice.pam.no@saint-gobain.com
Org.nr. NO 929 255 178 MVA

E-post bestillinger: firmapost@pamline.no 
E-post reklamasjoner: aftersale@pamline.no

 

Nyhetsbrev

Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her: PAM Norge nyhetsbrev