En symfoni i støpejern

 

 

Vanningeniør og BIM-entusiast Martin Stensland i Asker kommune vant vannprisen Dråpen i vår. Nå har han vært på besøk på PAMs fabrikk og testsenter i Frankrike. En symfoni i støpejern og rør som ble trykktestet til 146 bar sto blant annet på menyen. Og hvordan står det egentlig til med BIM-bruk i Frankrike?

Tekst: Jørn Søderholm

– Høydepunktet? 

– Fabrikken! Det å se flytende jern fra store kjeler, heiser, tog, rør og elektronikk som fungerte i harmoni. Et ytterst komplisert orkester som sammen lager den vakreste symfoni. Eller bare rør om man kan si det, humrer Martin Stensland. 

– Så moro! Hvordan var det i forhold til det du forventet? 

– En blanding av automatikk og mennesker i full sving. Det å stå på en plattform og kjenne varmen slå mot deg var ganske kult. Det var et mye større apparat i sving enn jeg hadde forestilt meg på forhånd. Og veldig små marginer for å få et godt nok produkt. Veldig spennende å se det på nært hold, legger han til. 

Vannprisen Dråpen

Det Martin Stensland har sett på nært hold er produksjonen av rør og rørdeler hos PAM i Pont-à-Mousson i Frankrike. Dit reiste han i oktober sammen med Knut Stensberg fra PAM Norge AS. Turen var en del av innholdet i Dråpen, de yngres vannpris. Martin Stensland ble tildelt prisen på VA-dagene i april. 

Martin Stensland fra Asker kommune besøkte PAMs hjemby Pont-à-Mousson i Frankrike.

 

– Han har allerede rukket å gjøre seg bemerket gjennom sin innsats for blant annet modellbasert prosjektgjennomføring i vannbransjen, sier juryen i sin begrunnelse.

Stensland jobber til daglig som prosjektansvarlig i Asker kommune, plan og investering innen vann og vannmiljø. Han har i flere år vært en drivkraft i VA-Yngre, og sitter nå også i styret i Norsk Vann. 

At han ble tildelt de yngres vannpris Dråpen ble lagt merke til. 

– Mange positive tilbakemeldinger siden VA-dagene, både fra familie, venner og kollegaer. Mange sier seg glade for at det finnes en pris også for de unge, og at man ikke behøver å ha vært en mannsalder i bransjen for å motta en annerkjennelse. Vanndråpen er en pris som bidrar til å sette søkelyset på alt det gode arbeidet de yngre også bidrar med, sier han. 

Glad i vannbransjen

Siden han selv kom inn i VA-bransjen for syv år siden har han blitt kjent med en bransje han har blitt glad i. 

– Høyt kompetente mennesker som bryr seg om samfunnet vi lever i og der vi i fellesskap løser de store oppgavene. Det har dog vært et ubrukt potensial i mange av de yngre i vannbransjen. Ofte har vi ikke vært helt til stede på de viktige arenaene eller deltatt med vår kompetanse, til tross for at dette er en bransje hvor mange av oss skal bruke mye tid fremover. Det er nettopp derfor ekstra viktig at potensiale i ungt engasjement blir sluppet løst i tidlig alder, sier han. 

Turen til Pont-à-Mousson i Frankrike startet med avreise fra jernbanestasjonen hjemme i Vestfossen kl 0400. På Oslo lufthavn møtte Martin reisemakker Knut Stensberg fra PAM Norge AS. Med fly til Paris og hurtigtoget TGV til Pont-à-Mousson gikk turen fra Vestfossen til Asker så radig som bare mulig. 

Programmet var tett, med mye læring på agendaen. Vi hadde blant annet en prat om hvordan det stod til med utviklingen av BIM i Frankrike. 

BIM i Frankrike

– Kort oppsummert så har nok Norge kommet en god del lengre, men det er tendenser til at dette kommer til å bli mye mer aktuelt i tiden fremover også i Frankrike. Det er spennende å se at leverandørene rigger seg til for at det kommer. Her er det nok gode muligheter for å se til Norge og lære av alt det arbeidet som gjøres her, sier modellentusiasten Martin Stensland. 

Martin Stensland (i midten) fikk en omvisning på PAMs fabrikk og testsenter. 

 

Etter besøket i fabrikken med den symfoniske opplevelse ble det en tur innom testsenteret til PAM, der duktile støpejernsrør settes under ulike type tester. To tester gjorde spesielt inntrykk: 

– Først trykktesten, der et rør i DN200 C40 holdt tett frem til 146 bars trykk. Det er høyt! Det var også spennende å se hvordan ringstivheten varier for ulike rørmaterialer. Det beviser at rørene inngår i en helhetlig konstruksjon og at riktig omfylling er viktig. 

Slik ser et duktilt støpejernsrør ut etter å ha nådd 146 bar(!) i trykktest. 

…og slik ser ser vanningeniør Martin Stensland ut etter å ha bevitnet den heftige trykktesten. 

 

Demonstrasjon av ringstivhet.

 

I tillegg til besøket i Pont-à-Mousson der fabrikken ligger – og som PAM er oppkalt etter – ble det tid til et besøk i nabobyen Nancy. 

– En særdeles flott naboby med et folketall på størrelsen med Asker. Veldig fin by med flott arkitektur og historie, sier han. 

– Vil du si at du har fått utviklet eller utdypet din kunnskap om duktilt støpejern som rørmateriale ila denne turen? På hvilken måte? 

– Ja, det å se produksjonen med egne øyne og få informasjon om alt som skjedde i de ulike produksjonsleddene ga en helt ny forståelse. Mye takket være en veldig dyktig herremann som forklarte grundig alt som skjedde. Dette er en produksjonslinje som er utviklet over mange år og det var små marginer for feil og mye kontroll av at produktene hadde den kvaliteten det skulle ha, sier han. 

Produksjon av duktile støpejernsrør byr på heftige inntrykk. 

Nylig støpte rør, før overflatebehandling inn- og utvendig. 

 

Martin mener det er betryggende å se at så mye kjærlighet og stolthet legges ned i produksjonen.

Mer interessert i rørmateriale

– Uavhengig av materiale, så er det veldig viktig å kjenne til rørenes egenskaper og egnethet under forskjellige forhold. En type tur som dette gjør at man får økt interesse for nettopp rørmaterialet, sier han. 

– Uavhengig av materiale, så er det veldig viktig å kjenne til rørenes egenskaper og egnethet under forskjellige forhold. En type tur som dette gjør at man får økt interesse for nettopp rørmaterialet, sier Martin Stensland etter turen til PAM i Frankrike. 

 

– Hvilken betydning mener du – sett nå i ettertid – det har for vannbransjen at PAM Norge har satt opp Dråpen som en pris spesielt rettet mot de yngste i bransjen? 

– Denne prisen er etablert for å anerkjenne ungt initiativ, lederskap og de som har gjort en ekstra innsats i norsk vannbransje. Jeg er veldig stolt av å vinne denne prisen. Jeg erkjenner også at dette ikke hadde vært mulig uten all støtten jeg har mottatt underveis. Det har vært en lagøvelse. Spesielt må jeg trekke frem og takke alle jeg har jobbet med i VA-yngre, min leder og kollegaer i Asker kommune, samt mange andre støttespillere i vannbransje.  Og ikke minst den viktigste av dem alle: Min kone. Det har vært veldig gøy å jobbe med så mange engasjerte mennesker som alle har et utrolig engasjement i vannbransjen.

Viktige unge i vannbransjen 

– Hvis du skulle gitt et råd til de unge i vannbransjen nå, hva ville det vært?

– Jeg håper at det at Evelina vant i fjor og at jeg mottok prisen i år bidrar til at enda flere ønsker å legge ned ekstra innsats og utgjøre en forskjell. Ut fra det jeg kan se nå så skjer akkurat det. Stadig flere unge mennesker velger å engasjere seg i bransjen, enten gjennom VA-yngre, lokalt i sin egen virksomhet eller nasjonalt. Dette er kjempebra og ikke minst helt avgjørende for å løse de mange utfordringene vi har i bransjen, sier han. 

Martin opplever at de yngre kommer med en ny kompetanse som er et viktig supplement til all den kompetansen som allerede finnes blant de erfarne

– Sammen utgjør vi et utrolig bra lag. Har man lyst til å engasjere seg litt utover det som er den normale arbeidshverdagen, så finnes det ikke en bedre bransje å gjøre det i enn i vannbransjen. Så vil det kanskje noen ganger være krefter som motarbeider engasjement ditt på forskjellige måter. Da gjelder det å holde hodet oppe og gi enda mer gass. Sånne reaksjoner betyr nemlig bare at du gjør noe riktig. Så mitt viktigste råd er: Ha troa på deg selv! Bransjen er helt avhengig av at mange engasjerte mennesker bidrar inn mot å løse det viktige samfunnsoppdraget i tiden som kommer, sier Martin Stensland.

Utskrift E-post

Saint-Gobain PAM Norge AS

Telefon: (+47) 23175860    E-post: firmapost@pamline.no  
Besøksadresse: Brobekkveien 107 bygg A, 0582 Oslo
Postadresse: Brobekkveien 107, 0582 Oslo

Fakturaadresse: Saint-Gobain PAM Norge AS, Brobekkveien 107, 0582 Oslo
E-post faktura: einvoice.pam.no@saint-gobain.com
Org.nr. NO 929 255 178 MVA

E-post bestillinger: firmapost@pamline.no 
E-post reklamasjoner: aftersale@pamline.no

 

Nyhetsbrev

Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her: PAM Norge nyhetsbrev