Duktile støpejernsrør er naturlige, trygge og bærekraftige
Duktile støpejernsrør inneholder en betydelig andel resirkulert materiale, og selve rørene er 100 % resirkulerbare. Støpejern kommer fra grunnstoffet jern, som er helt naturlig tilgjengelig i jordskorpen, og materialet inneholder eller frigjør ikke farlige kjemikalier. Duktile støpejernsrør er naturlige, trygge og bærekraftige.
Jordens ressurser er begrenset, og det betyr økt søkelys på sirkulære kretsløp
Ved produksjon av duktile støpejernsrør smeltes stålskrap, støpejernsskrap og gamle utgravde støpejernsrør sammen med jernmalm. I motsetning til rør produsert på fossile materialer, beholder de duktile støpejernsrørene sine gode egenskaper og høye kvalitet selv når andelen gjenvunnet materiale er høy.
Systematisk utvinning og gjenbruk av stål og støpejern bidrar til bevaring av ressursene. Det er derfor bra å velge duktilt støpejern - materialet som brukes i PAM-produkter. Sett fra et livssyklusperspektiv gir denne måten å tenke materialstrømmer på et viktig bidrag til redusert utvinning av ikke-fornybare råvarer, og vil være et godt bidrag til sirkulærøkonomien.
Anskaffelsesforskriften (FOA) § 7-9 stiller nærmere krav til klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Hovedregelen er at klima- og miljøhensyn skal vektes med minimum 30 prosent, jf. FOA § 7-9 (2). Så blir spørsmålet hvilke konkrete krav man skal stille og på hvilken måte. Her følger en kort beskrivelse av ulike metoder som verktøy i en totalvurdering.
Forskjellen mellom TCO, LCC og LCA
Totalkostnader ved eierskap (TCO) og livssykluskostnader (LCC) er metoder for helhetlig kostnadsberegning av anskaffelser. Livsløpsanalyse (LCA) er en metode til å identifisere relevante miljøkrav, og brukt i miljødokumentasjon.
Totalkostnad ved eierskap
TCO, en forkortelse av Total Cost of Ownership, er de totale kostnadene ved en anskaffelse og inkluderer innkjøpsprisen og eierskapskostnader (forvaltning- drifts og vedlikeholdskostnader). Ved å beregne TCO får du en oversikt over totalkostnaden og informasjon til å velge det tilbudet som er billigst på sikt.
Med PAM sine innovative løsninger drar man fordel av lave vedlikeholdsbehov, tetthet mot lekkasjer, god innvendig diameter vs utvendig diameter med de besparelser dette gir i form av redusert behov for pumping.
Livssykluskostnader
LCC, en forkortelse av Life Cycle Cost, inkluderer kostnader som oppstår gjennom hele produktet eller tjenestens livssyklus, og kan også inkludere miljøkostnader og avhendingskostnader. Til forskjell fra TCO kan miljøbelastninger som for eksempel utslipp av klimagasser inkluderes under forutsetning av at de kan prissettes.
Bruk av livssykluskostnader i forbindelse med anbudsinnhenting er anbefalt i det europeiske direktivet 2014/25 artikkel 83 om offentlige anskaffelser.
Livsløpsanalyse
LCA, en forkortelse av Life Cycle Analysis, er en strukturert vitenskapelig metode for å beregne miljøbelastningen av produkter og tjenester. Metoden er internasjonalt standardisert i ISO 14040 og ISO 14044.
Med LCA kan du evaluere inngangsfaktorer som for eksempel energi, utgangsfaktorer som for eksempel klimagassutslipp og de potensielle miljøpåvirkningene (som global oppvarming) for et produkt eller en tjeneste gjennom hele dets livssyklus. Resultatene av LCA-analysen kan gi informasjon om hva som er relevante miljøbelastninger å stille krav til i en anskaffelse. LCA innebærer ingen kostnadsberegninger.
EPD – en standardisert sammenstilling av miljøpåvirkningen
For å hjelpe kundene med vurdering av produkter og prosjekters miljøpåvirkning utarbeider PAM EPD'er (Environmental Product Declaration) i samsvar med standardene EN 14044 og EN 15804, basert LCA. Våre standard EPD’er er offentlig publiserte på EPD International og er alle 3. parts verifiserte.
Vi kan også utføre TCO-analyser om det er ønskelig.
Kilder: DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) og PAM