Godt forankret i strekkfaste skjøter
Duktile støpejernsrør med strekkfaste skjøter kan legges i bakken uten forankringer i betong eller fjell. De strekkfaste skjøtene sørger i seg selv for en solid forankring.
Grøfta er åpen og ønsker formelig velkommen. Singel i fundament er lagt ut i bunnen av grøfta. Grøftelaget kontrollmåler at fall og lengde er som det det skal. Muffa på den forrige lengden smiler med tennene, og er klar til å ta imot sin nye makker. Sammen skal de "holde fortet" i sin del av vannledningen i 100-150 år.
ADK-rørleggeren trekker seg litt unna, og gravemaskinen løfter neste rørlengde fra lageret. Den senkes ned og legges forsiktig på fundamentet. Grøftelaget sjekker at røret er uskadd, måler og merker, smører glidemiddel på rørenden og utenpå tettepakningen i muffa før de spenner opp sammentrekningsverktøyet eller monterer stropper og taljer. Rørleggeren fører så rørenden forsiktig inn i muffa. Kollegaene i grøfta guider med et erfarent øye og vante bevegelser.
Dokka Entreprenør byggger vannledning for Lillehammer kommune i 2023. Duktilt støpejern med strekkfaste skjøter. (Foto: Jørn Søderholm, Praktisk Talt AS)
Røret føres inn i muffa til oppmålt merke. Grøftelaget er nesten ferdig med montasjen, men ikke helt. Før endelig godkjenning går rørleggeren nøye over skjøten og sjekker med bladsøkeren at pakningen ligger riktig.
Så langt kunne denne beskrivelsen vært dekkende for installasjon av duktile rør i en hvilken som helst VA-grøft i Norge. Men her kommer en liten detalj som skiller denne vannledningen fra standard duktile rør: Rørleggeren trekker røret ut igjen.
Prøver, i alle fall. Men etter én centimeter eller så er det stopp. "Tennene" på muffa har fått tak i rørenden og gått i lås.
Strekkfaste skjøter på duktilt støpejern
I strekkfast lås, om vi kan si det sånn. Takket være strekkfaste skjøter kan vannledninger legges i bakken uten bruk av betongklosser til forankring. Så godt holder nemlig de strekkfaste skjøtene. Duktile rør med strekkfaste skjøter har kommet inn i VA-normen hos mange kommuner og IKSer de siste årene. Teknologien ble utviklet av PAM allerede på 90-tallet, og er velprøvd og godt dokumentert.
Vannlednininger er utsatt for store krefter. Jo større høydeforskjell og jo flere retningsendringer og dimensjoner, jo større krefter. Disse kreftene må forankres i grunnen rundt ledningen. Det vanligste på duktile ledninger med standard muffeskjøter er at ledningen forankres i bakken med betongklosser. Det krever mye plass, tar mye tid i utførelse og koster fort mye penger. For ikke å snakke om hvor krevende den ekstra logistikken med betongforankring kan være i grøfter med mye annen infrastruktur.
Du vet sikkert selv et og annet om hvordan det kan se ut under bakken i områder der det bor mye folk.
Forankring av vannledning
Med strekkfaste skjøter på duktile støpejernsrør er dette forankringsbehovet eliminert. Selv i sterkt fallende terreng vil det som oftest være tilstrekkelig å forankre ledningen i fjell eller betongklosser på toppen. Resterende fall forankres i strekkfaste skjøter.
Duktile støpejernsrør med strekkfaste skjøter har helt siden 90-tallet blitt brukt på trykkutsatte punkter med retningsendringer, i ledninger med sterke sigekrefter i bratt terreng og i NoDig-installasjoner der den ferdig skjøtede ledningen trekkes under bakken med styrt boring eller utblokking. Den vanligste løsningen i grøft har vært å sikre et gitt antall muffer på hver side av en retningsendring. Antallet avhenger av flere faktorer, som antall grader på retningsendringen, driftstrykk og overdekning.
ej
Bertelsen & Garpestad AS bygger vannledning for Egersund kommune i 2023. Duktilt støpejern DN500 med strekkfaste skjøter. (Foto: Jørn Søderholm, Praktisk Talt AS)
Do
Strekkfaste skjøter som standard
De senere årene har stadig flere ledningseiere valgt å bruke strekkfaste skjøter som standard i hele ledningsinstallasjoner. Det gir en ekstra sikkerhet i grundig forankring av hele ledningen. En standardisering på én type skjøteløsninger gjør også mange prosesser enklere. Det blir mer forutsigbart for prosjekterende og utførende, det gir enklere logistikk i prosjekter og det gir ledningseier en entydig løsning med tanke på andre og fremtidige prosjekter.
Strekkfaste muffer fra PAM kommer i flere versjoner. Den mest brukte løsningen i normale VA-installasjoner er Universal VI. Det er en 2-kamret løsning med den hydrauliske tettepakningen i ett spor og den strekkfaste låseringen/pakningen med gripeklør i et separat spor. I NoDig-prosjekter brukes Universal VE, også den en 2-kamret løsning. Forskjellen er at låseringen på Universal VE er i metall, i tillegg til at rørenden har en sveisevust.
Hensikten er den samme: Å sikre at røret ikke sklir ut av muffen.